Духовни текстови

Од чудата на св.Николај

Објавено на 17.12.2017 12:47:48

„Та како не разбираш дека е тоа чудо направено од свети Николај!“

Прочитај повеќе ...
Прочитано 1539 пати

За облекувањето на децата

Објавено на 12.10.2017 11:28:53

...бидејќи жената не е иста природа како и мажот...

Прочитај повеќе ...
Прочитано 2397 пати

Мајчинството како начин за спасение на мајките

Објавено на 11.10.2017 08:29:26

Но, како што понекогаш се говори дека лошите навики се впијуваат со мајчиното млеко, така е и со добрите навики, кои длабоко се вкоренуваат во душата уште од младоста.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 3378 пати

Старец Пајсиј

Објавено на 23.8.2017 15:08:47

Гуштерот знае дека постои Бог, а ти, кој имаш мозок, не сфаќаш дека постои Бог!

Прочитај повеќе ...
Прочитано 841 пати

ЗА ДОЛЖНОСТИТЕ НА СОПРУЖНИЦИТЕ

Објавено на 23.8.2017 15:07:05

Ако мажот во текот на заедничкиот живот забележи недостаток кај својата жена, нека се потруди внимателно да ѝ го посочи тоа, а жената е должна начинот на својот живот да го сообрази со животот и со желбите на својот маж. Исто така, ако жената забележи кај својот маж нешто што не чини и таа е должна внимателно да му го предочи тој недостаток, а тој е должен да ја послуша.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 756 пати

КОЈА ЦРКВА СПАСУВА?

Објавено на 21.8.2017 11:54:20

"Има толку многу цркви на оваа грешна замја, која од нив е спасоносна?"

Прочитај повеќе ...
Прочитано 743 пати

ШТО ЗНАЧИ ИМЕТО ХРИСТИЈАНИН?

Објавено на 21.8.2017 11:51:55

...грижејќи се, преку возвишен начин на живот, да бидеме навистина она, што се именуваме.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 913 пати

Старец Јаков Цаликис

Објавено на 21.8.2017 11:48:51

Но постојат и такви кои доаѓаат да се причестат со спокојни и весели лица и штом ќе ја примат Светата Причест, нивните лица блеснуваат како сонца.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 2190 пати

Подготвување пред Света Исповед

Објавено на 23.9.2016 09:11:13

Подготвувањето пред светата исповед има само една цел: да не наведе, да се гледаме себе си онакви какви што навистина сме пред Бога, за да можеме да ги исповедаме своите гревови со искрена надеж дека ќе ни бидат опростени.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 1166 пати

За внатрешниот мир

Објавено на 01.6.2016 10:00:54

отец Тадеј

Прочитај повеќе ...
Прочитано 938 пати

ЦРКВАТА - МЕСТО НА ЧОВЕКОВОТО ОБОЖУВАЊЕ

Објавено на 07.3.2016 12:22:29

Ние не сме следбеници Христови како што луѓето се следбеници на некој философ или учител. Ние сме членови на Телото Христово - на Црквата.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 820 пати

ЗА ГРЕВОТ

Објавено на 09.2.2016 09:57:57

Во Библијата најчесто употребуваниот термин за гревот е зборот “het” кој во превод би значел, да бидеш измамен, да не ја достигнеш целта.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 1114 пати

Молитвата како духовно милување

Објавено на 18.1.2016 19:49:15

Кога ќе сакаш да им кажеш нешто на своите деца, кажи ѝ го тоа на Пресвета Богородица и Таа ќе посредува.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 1032 пати

ЗА ПОМИСЛИТЕ И ЗА ПРЕЛЕСТА – 1 дел

Објавено на 02.7.2015 21:15:23

"Јас сум голем грешник, но Господ е милостив и ги сака луѓето и Он ќе ми ги прости гревовите."

Прочитај повеќе ...
Прочитано 1256 пати

Големата наука

Објавено на 26.6.2015 10:00:57

Треба самите себе да се осудиме во душата. Сепак, не треба да се очајува, туку да се надева на милоста и љубовта Божја.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 973 пати

За страдањето на децата

Објавено на 22.6.2015 20:22:53

Кога ќе се умножат човечките гревови и кога човечката злоба веќе ќе постане неизлечива, тогаш Господ ги зема при Себе нивните деца и испраќа на нив многу и тешки болести, за да ги вразуми нивните родители.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 894 пати

ЗА ЦРКОВНИОТ ЈАЗИК

Објавено на 10.6.2015 13:50:54

Новиот јазик е сличен на вода што ја гасне жедта, но ја остава душата ладна, а древниот јазик е како вино што го весели и радува срцето на човекот.

Прочитај повеќе ...
Прочитано 1064 пати