Соопштенија

БДЕНИЕ
Бдение во манастирот Свето Вознесение Господово - Св. Спас во Гевгелија
Ново издание на Повардарската епархија
Со благослов на Митрополитот Повардарски г. Агатангел, се подготви и се испечати книгата „Аномалии на родителската љубов“ од игумен Евмениј.

Вести

Се удави грчки митрополит
Митрополитот на Филипи, Неапол (денес Кавала) и Тасос - Прокопиј, се удавил во морето кај островот Тасос
Цветници
Митрополитот пред почетокот на Литургијата благоволи и го потсрижа за чтец дипломираниот теолог од Гевгелија Влатко Велевски.
Отворен првиот Православен Универзитет во Мадагаск
Во православниот храм посветен на Света Троица во Манакара, дечињата и толпата народ со славословие го пречекаа Патријархот и му ги предаоа своите традиционални, рачно направени дарови.

Духовни текстови
Од чудата на св.Николај

„Та како не разбираш дека е тоа чудо направено од свети Николај!“

Објавено на
17.12.2017 12:47:48

Духовни текстови
За облекувањето на децата

...бидејќи жената не е иста природа како и мажот...

Објавено на
12.10.2017 11:28:53

Духовни текстови
Мајчинството како начин за спасение на мајките

Но, како што понекогаш се говори дека лошите навики се впијуваат со мајчиното млеко, така е и со добрите навики, кои длабоко се вкоренуваат во душата уште од младоста.

Објавено на
11.10.2017 08:29:26

Беседи
ЦВЕТНИЦИ

свештеник Борислав Бобевски

Објавено на
24.4.2016 20:35:22

Написи
Како да се реши проблемот со глувците во Храмовите

...и сега ни доаѓаат само на Божик и Велигден...

Објавено на
16.10.2017 13:13:42

Написи
УКРАИНСКО СЕЛО ВОСПИТАЛО 220 СВЕШТЕНИЦИ

Скоро секое семејство во малото Украинско селце Залесци, Волинска епархија, воспитало по еден свештеник.

Објавено на
13.10.2017 10:10:07

Написи
Царот и пастирот

Еве, што прави Господ! Едни ги воздигнува на престол, а другите ги спушта и симнува доле!

Објавено на
23.8.2017 15:12:35

Написи
Тројцата пријатели

Така вредноста на човекот се мери според добрите дела што ги прави тука на земјата.

Објавено на
23.8.2017 15:10:21